Mi az a WordPress, és mikor érdemes ilyen honlapot készítenünk?

A WordPress segítségével egyszerűbb weboldalakat tudunk elkészíteni. Jellemzője az átlátható felhasználói felület, a weboldalon megjelenő tartalmakat egyszerűen lehet szerkeszteni.

Mik a WordPress előnyei?

Egyszerűen kezelhető felület

A WordPressel készült honlapokhoz nem feltétlenül szükséges fejlesztői tudás, hiszen a kezelőfelületén kódírás nélkül, durva túlzással „pár kattintással” létrehozható egy weboldal. A honlap szerkezete több, egymáshoz kapcsolódó elemből áll, mely elemeket a weboldal tulajdonosa bármikor ki és be tud kapcsolni. Természetesen ha valaki nem egy egyszerű, már sokak által használt sablonból szeretné létrehozni honlapját, esetleg több extra funkciót is szeretne a weboldalba fejleszteni, akkor érdemes szakember segítségét kérni, aki ezeket könnyedén megcsinálja helyettünk. A későbbi tartalom módosítás és szerkesztés lehetősége később is a weboldal tulajdonosánál marad, így nincs folyamatos fejlesztői segítségre utalva a weboldal tartalmainak frissítésénél.

Ingyenesen elérhető sablonok, bővítmények

A WordPressben a weboldal kinézete könnyen megváltoztatható, hiszen számos sablon áll a felhasználók rendelkezésére. Ezek a sablonok tartalmazzák a weboldal kinézetének alap beállításait, megjelenését, színeit, betűtípusait stb. A rendelkezésre álló sablonok jelentős része ingyenesen elérhető bárki számára, míg más sablonokért fizetni kell. A sablon kiválasztása előtt érdemes megnézni más felhasználók visszajelzéseit, például volt-e valami biztonsági probléma az adott sablonnal. A rendelkezésre álló sablonok mellett viszont lehetőség van saját, egyedi sablon létrehozására is, így garantáltan egyedi megjelenésű lesz honlapja. Az egyedi sablon létrehozásához azonban már elengedhetetlen a fejlesztői segítség.

SEO barát

SEO, vagyis keresőoptimalizálás szempontjából is jó választás a WordPress, mivel ezeknek az oldalaknak a felépítése általában egyszerűbb, így a keresőmotorok gyorsabban tudják indexelni azokat. Mindemellett egyszerű kezelni benne a SEO beállításokat, és a tartalmakat keresőoptimalizálni. Az ingyenes Yoast SEO bővítmény segítségével könnyen ellenőrizhető, hogy a honlapon megjelenő tartalmak mennyire felelnek meg a SEO követelményeknek, ellenőrizheti az oldalak olvashatóságát, beállíthat egyedi meta leírásokat és a bővítmény segít a kulcsszó optimalizálásban is.

Új funkciókkal bővíthető

A WordPressel készült honlapok folyamatosan bővíthetőek új pluginokkal, vagyis bővítményekkel. Legyen szó akár például egy új naptár, vagy egy kereső bővítmény beszúrásáról honlapjára, egész biztosan talál ehhez megfelelő plugint. A bővítmények nagy többsége ingyenesen elérhető, és sok megtalálható már magyar nyelven is. Bár a pluginek segítségével hasznos funkciókkal bővítheti honlapját, de mégsem érdemes túl sokat használni belőlük, mivel jelentősen megnövelhetik az oldal betöltődésének sebességét, ami rontja a felhasználói élményt és a SEO rankinget is.

Mik a WordPress hátrányai?

Sérülékenység, támadhatóság

Mivel a WordPress széles körben elterjedt és rengetegen használják, így előszeretettel válnak ezek az oldalak támadások célpontjává. Van pár egyszerűbb óvintézkedés, amit Ön is megtehet, ha WordPresses weboldala van:

  • Frissítse rendszeresen a WordPresst és a bővítményeket is a legújabb verzióra! A saját admin felületére belépve a bal felső sarokban lehet látni, hogy hány olyan elem van, amely frissítést igényel.
  • Rendszeresen készítsen biztonsági mentést honlapjáról, és az összes lényeges változtatásról.
  • Akadályozza meg, hogy valaki egymás után többször is megpróbáljon belépni az weboldalára! Telepítse a Loginizer nevű ingyenes plugint, amellyel letilthatjuk a potenciális támadót, aki háromszor egymás után sikertelenül próbál belépni oldalunkra. Sok esetben oldalak feltöréséhez ezt a „bruteforce attack” nevű módszert alkalmazzák, melynek lényege, hogy egy program akár több millió variációt is kipróbál gyors egymásutánban, hogy megkíséreljen belépni az oldalunkra.

További kérdése van azzal kapcsolatban, hogyan védheti meg weboldalát? Vegye fel szakértőinkkel a kapcsolatot!

Lassú oldal betöltődés

Amennyiben nem szakértők készítik el a WordPresses weboldalt, könnyű elkövetni olyan hibákat, melyek lassítani fogják az oldal betöltődését, és ezzel növelik a visszafordulási arányt a honlapról. De mik is lehetnek azok a tényezők, amelyek lassítják a betöltődést?

  • Ahogy azt korábban már említettük, a túl sok bővítmény használata nagyon kedvezőtlenül hat a weboldal betöltődési sebességére. Nincs előírt irányelv arra vonatkozóan, hogy maximum hány bővítményt lehet használni, de ebben az esetben halmozottan igaz a kevesebb néha több elve. Csak az igazán fontos bővítményeket telepítsük, hiszen hiába van telezsúfolva a weboldalunk szuper funkciókkal, ha a felhasználóknak nincs türelmük kivárni, hogy betöltődjön az oldal.
  • A rossz webtárhely szolgáltató választása is hatással lehet a betöltődési sebességre.
  • A honlapra nem célszerű túl nagyméretű képeket sem feltölteni. Jó hír, hogy már számos olyan weboldal van, ahol egyszerűen, pár pillanat alatt lekicsinyíthetjük képeinket. A weboldalra érdemes ezeket a kisebb képeket feltöltenünk.
  • A rossz sablon választás is okozhatja a weboldal lassú betöltődését. Hiába van tele számos effekttel az oldal, és tűnik szuper választásnak elsőre egy sablonnak a választása, ha senki nem láthatja weboldalunkat, mert nincs, aki megvárná, hogy betöltődjön.

 

Mikor érdemes tehát WordPresses weboldal mellett döntenünk?

Abban az esetben, ha egy modern megjelenésű és könnyen elkészíthető weboldalra van szükségünk, amely nem tartalmaz túlságosan bonyolult funkciókat. Az ingyenesen elérhető tartalmaknak köszönhetően viszonylag gyorsan létre lehet hozni szuper kinézetű weboldalakat.

WordPress-es honlap esetén is van azonban lehetőség az ingyenes sablonokon túl egyedi sablonok létrehozására, melyek már fejlesztői munkát igényelnek. Ha nem szeretné, hogy weboldala már egy milliószor használt sablonra épüljön, ha szeretne egyedi, az Ön vállalkozásához és márkájához illő megjelenésű honlapot, vegye fel velünk a kapcsolatot!

OSSZA MEG A BEJEGYZÉST!

TOVÁBBI POSZTOK

Blog

Identity and Access Management (IAM) #itsec

Az IAM az IT-biztonság alapvető eleme, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy kezeljék és ellenőrizzék az erőforrásaikhoz és adataikhoz való hozzáférést.

Blog

Cloud Security #itsec

A felhőalapú biztonság a felhőben tárolt adatok, alkalmazások és infrastruktúra védelme érdekében bevezetett technológiák, házirendek és vezérlők összességét jelenti. Ahogy egyre több szervezet helyezi át tevékenységét a felhőbe, a felhőalapú biztonság egyre fontosabbá válik.