Cloud Security #itsec

A felhőalapú biztonság a felhőben tárolt adatok, alkalmazások és infrastruktúra védelme érdekében bevezetett technológiák, házirendek és vezérlők összességét jelenti. Ahogy egyre több szervezet helyezi át tevékenységét a felhőbe, a felhőalapú biztonság egyre fontosabbá válik.

A technológia előrehaladása és a folyamatos fejlődés révén a 2023-as év is az új technológiák és innovációk izgalmas évének ígérkezik. Melyek a leglényegesebb IT biztonságtechnológiai újdonságok és trendek, és milyen hatással lesznek az iparra? #itsec sorozatunkban erre a kérdésre keressük a választ.

Ahogy egyre több szervezet helyezi át adatait és szolgáltatásait a felhőbe, a felhőalapú biztonság kulcsfontosságú kérdéssé vált. A felhőszolgáltatók fejlettebb biztonsági funkciókat kínálnak ügyfeleik adatainak védelmére.


A felhőalapú biztonság néhány kulcsfontosságú szempontja:

Adatvédelem
A felhőszolgáltatók általában különféle titkosítási lehetőségeket kínálnak az adatok nyugalmi és átviteli védelmére. Ezen túlmenően a szervezetek megvalósíthatják titkosításukat, hogy további biztonsági réteget adhassanak hozzá.

Hozzáférés-vezérlés
A felhőszolgáltatók identitás- és hozzáférés-kezelési (IAM) eszközöket kínálnak annak szabályozására, hogy ki férhet hozzá a felhő-erőforrásokhoz, és mit tehet velük. Ez segít megelőzni az érzékeny adatokhoz való jogosulatlan hozzáférést.

Hálózati biztonság
A felhőszolgáltatók általában hálózati biztonsági vezérlőket, például tűzfalakat kínálnak a külső fenyegetések elleni védelem érdekében. A szervezetek a hálózatbiztonsági ellenőrzéseiket is bevezethetik a felhőszolgáltató kínálatának kiegészítése érdekében.

Megfelelőség
A szabályozott iparágakban működő szervezeteknek meg kell felelniük különböző előírásoknak, például a HIPAA-nak vagy a GDPR-nak. A felhőszolgáltatók általában megfelelőségi tanúsítványokat kínálnak annak bizonyítására, hogy megfelelnek ezeknek a követelményeknek, de a szervezet felelőssége annak biztosítása, hogy megfeleljenek az összes szükséges megfelelőségi szabványnak.

Reagálás az incidensekre
A szervezeteknek rendelkezniük kell egy incidens-elhárítási tervvel a biztonság megsértése esetére. Ennek a tervnek tartalmaznia kell a jogsértés felderítésére és korlátozására szolgáló eljárásokat, valamint az érintett felek értesítésére vonatkozó eljárásokat.

Fontos megjegyezni, hogy a felhőbiztonság megosztott felelőssége a felhőszolgáltató és a felhőt használó szervezet között. A felhőszolgáltató felelős a felhő infrastruktúra biztonságáért, míg a szervezet a felhőben futó adataik és alkalmazásaik biztonságáért. Fontos megérteni a megosztott felelősségeket, és lépéseket kell tenni annak biztosítására, hogy mindkét fél kivegye a részét a szervezet adatainak védelme érdekében.

OSSZA MEG A BEJEGYZÉST!

TOVÁBBI POSZTOK

Blog

Identity and Access Management (IAM) #itsec

Az IAM az IT-biztonság alapvető eleme, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy kezeljék és ellenőrizzék az erőforrásaikhoz és adataikhoz való hozzáférést.

Blog

Cloud Security #itsec

A felhőalapú biztonság a felhőben tárolt adatok, alkalmazások és infrastruktúra védelme érdekében bevezetett technológiák, házirendek és vezérlők összességét jelenti. Ahogy egyre több szervezet helyezi át tevékenységét a felhőbe, a felhőalapú biztonság egyre fontosabbá válik.