Magento vagy Laravel- Melyik webshop keretrendszert válasszam?

Melyik webshop keretrendszert érdemes választani? Ismerje meg a két legismertebbet, melyekkel komplex webshopokat lehet készíteni!

Amennyiben Ön is webshop indításán gondolkodik, érdemes elolvasnia egy korábbi blog bejegyzésünket is. Ebben összegyűjtöttünk pár hasznos, általánosabb tippet, amelyet érdemes végiggondolnia webshop indítás előtt.

Ebben a blog bejegyzésben pedig szeretnénk részletesebben körüljárni a webshop keretrendszer témakörét, hiszen fejlesztési szempontból talán ez a legfontosabb döntés, amit meg kell hoznunk.

A megfelelő keretrendszer a lelke mindennek…

Melyik webshop keretrendszert érdemes választani? Talán ez az egyik legfontosabb kérdés, amire meg kell találnunk a választ a fejlesztés előtt.

Ugyanis hiába van:

 • egy nagyszerű termékünk, vagy szolgáltatásunk,
 • amivel alacsony hirdetési költséggel elérjük a célcsoportunkat,
 • akik vásárolni is akarnak tőlünk,

ha a webshop, amin keresztül a vásárlás történne, nem működik tökéletesen.

A webáruház hatékonyságát pedig nagyban befolyásolja, hogy milyen webshop keretrendszerrel készült. Érdemes már a fejlesztés előtt megtalálnunk a számunkra legmegfelelőbbet, ez sok felesleges fejlesztéstől és bosszúságtól fog megkímélni minket. Azonban ha már csak indulás után derülne ki, hogy nem jó keretrendszert választottunk, még mindig lehet váltani, ez azonban plusz fejlesztést és sok időt fog igényelni.

Fontos tudnivalók webshop keretrendszer választás előtt

Laikusként sokszor nehéz lehet letenni a voksunkat egyik, vagy épp másik keretrendszer mellett. Nem érdemes azonban arra alapozni, hogy vállalkozó ismerőseink melyiket használják, vagy egy ismerős fejlesztő mit javasolt, ugyanis:

 • Minden vállalkozás, így minden webshop is más, és eltérő funkciók lehetnek fontosak cégenként.
 • Azért, mert egy ismerősünknek bevált valamelyik keretrendszer, egyáltalán nem biztos, hogy nekünk is be fog.
 • Érdemes több fejlesztővel is egyeztetni az elképzeléseinkről, és a véleményeket összegezve meghozni a döntésünket. Mindegyik keretrendszer mellett és ellen is szólnak érvek, próbáljon minél több információt szerezni mindegyikről szakértőktől!

 

Mit érdemes tudni a webshop keretrendszerekről?

Ha megkérdezünk több webfejlesztőt is, hogy melyik webshop keretrendszert javasolják, nagy valószínűséggel rengeteg különböző javaslatot fogunk hallani: Laravel, Magento, Shopify stb. Nem egyszerű a választás, tehát először is tisztázzuk, hogy mi is az a webshop keretrendszer.

A webshop keretrendszer gyakorlatilag egy olyan forrás fájl könyvtár, ami különböző beépíthető funkciókat tartalmaz, melyek szabadon módosíthatóak és személyre szabhatóak. Mivel a keretrendszerek komponensei előre megírtak, így a fejlesztési idő jelentősen csökkenni tud. Ebben az esetben ugyanis a webfejlesztőnek módosítania kell a már meglévő keretrendszer kódját, személyre szabnia az ügyfél elképzelései alapján, nem pedig teljesen nulláról elkészíteni a teljes kódsort.

Ennek ellenére nagyon fontos, hogy csak megbízható szakembert bízzon meg webshopja elkészítésével. Hiába választ ugyanis egy nagyszerű keretrendszert, ha nem hozzáértő fejlesztő kezdi el ez alapján elkészíteni webshopját, könnyen olyan hibákat ejthet, melyek miatt a későbbiekben nem fog megfelelően működni webáruháza.

Magento vs. Laravel

Mint ahogy korábban említettük, számos webshop keretrendszer közül választhat. Mi a két legelterjedtebb rendszert szeretnénk bemutatni, melyekkel komplexebb webshopokat is létre lehet hozni. Ezek a Magento és a Laravel.

Magento

Kétségtelenül a Magento egy nagy népszerűségnek örvendő keretrendszer webshop készítéshez, és nem is véletlenül:

 • Rengeteg terméket képes kezelni a webshopban, nem jelent problémát, ha több ezer terméket szeretnénk felvinni.
 • Jól integrálható más rendszerekkel, például CRM, vállalatirányítási szoftverekkel, vagy számlázó programokkal.
 • Sok alap funkcióval rendelkezik.

Azonban ha összehasonlítjuk más hasonló keretrendszerekkel, például a Laravellel, akkor több ellenérv is felmerül:

 • Mivel sok alap funkcióval rendelkezik, ezért egy nagyon komplex rendszer. Ez egyrészt előny is, hiszen sok dolgot meg lehet valósítani benne, viszont emiatt nagyon lassúnak is számít más keretrendszerekhez képest.
 • A Magento nagyon lassan követi a legújabb fejlesztési trendeket. Sok esetben elavult technikákat használ még, ami fejlesztés szempontjából egyáltalán nem szerencsés. Az első verziója 2008-ban jött ki, a legfrissebb fejlesztésű főverzió pedig 2016 év elején. Ez az informatikában nagyon hosszú időnek számít korszerűség szempontjából.
 • Rengeteg különböző verziót kínál, ami fejlesztési szempontból egyáltalán nem jó. Sokszor megnehezíti a fejlesztést, hiszen nagyon átláthatatlan lehet egy keretrendszer a sok verzió miatt, így a fejlesztési idő is növekedhet.

 

Laravel

Bár a Laravel egy viszonylag új keretrendszernek számít, de rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. Nem csupán webshopokhoz jó keretrendszer, hanem más portálok létrehozásához is jó alapot nyújt ez a nyílt forráskódú rendszer.

 • Laravel segítségével nagyon sokrétű platformokat lehet létrehozni, gyakorlatilag bármilyen ügyfél igényt meg lehet vele valósítani.
 • A rendszer kódbázisa naprakészebb, és újabb szemlélettel készült, mint például a Magento, így ennek köszönhetően a fejlesztés gyorsabban és gazdaságosabban is elkészülhet.
 • A tervezés és kivitelezés során is jó szolgálatot tesz, a különböző Laravel eszközök segítségével gördülékenyen folyhatnak ezek a munkafolyamatok.
 • A Laravel MVC struktúrát használ, mely nagyban segíti a fejlesztő munkáját a kód karbantartása során.
 • A fejlesztők azért is dolgoznak szívesen Laravellel, mert egy ORM (object-relational mapping) nevű rendszert használ, ami PHP-ból célirányosan segíti az SQL lekéréseket, úgy hogy nem kell kilépni a PHP keretből.
 • Összességében elmondható, hogy a Laravel átláthatóbb, és az egész keretrendszer az egyszerűségre törekszik. Így a Magento robosztussága helyett Laravellel egy átláthatóbb rendszer tud elkészülni, amit később könnyebben is lehet módosítani, vagy plusz fejlesztésekkel kiegészíteni. Így a fejlesztési idő, és így a webshop elkészítésének költségei is csökkenni tudnak.

 

Annak ellenére, hogy a Laravel kevésbé elterjedt, mint például a Magento, a fejlesztők körében nagy népszerűségnek örvend a fenti jellemzőknek köszönhetően. Összességében egy gyorsabb és stabilabb webshopot lehet készíteni a segítségével, így érdemes Önnek is megfontolnia, hogy ezt a keretrendszert válassza webáruházához.

 

OSSZA MEG A BEJEGYZÉST!

TOVÁBBI POSZTOK

Blog

Identity and Access Management (IAM) #itsec

Az IAM az IT-biztonság alapvető eleme, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy kezeljék és ellenőrizzék az erőforrásaikhoz és adataikhoz való hozzáférést.

Blog

Cloud Security #itsec

A felhőalapú biztonság a felhőben tárolt adatok, alkalmazások és infrastruktúra védelme érdekében bevezetett technológiák, házirendek és vezérlők összességét jelenti. Ahogy egyre több szervezet helyezi át tevékenységét a felhőbe, a felhőalapú biztonság egyre fontosabbá válik.