Mi az a DevOps és miért lehet hatékony bevezetésével vállalkozásunk?

A DevOps a fejlesztés (Development) és az üzemeltetés (Operations) szavakból tevődik össze, ezzel is szemléltetve a kettő közti szoros kapcsolatot, a láthatatlan falak lebontását.

 

 

A DevOps a fejlesztés (Development) és az üzemeltetés (Operations) szavakból tevődik össze, ezzel is szemléltetve a kettő közti szoros kapcsolatot, a láthatatlan falak lebontását.

Magát a DevOps kifejezést többféleképpen is definiálhatjuk, de talán a legpontosabb megfogalmazások közé tartozik a következő: A DevOps egy új szemléletmód, kultúra, aminek fő eleme az együttműködés, a fejlesztők és az operatív személyzet közötti folyamatos kapcsolat fenntartás. Célja gyorsan és rugalmasan minőségi rendszerek kiépítése, fejlesztése, működtetése és üzemeltetése. Segítségével a csapatok hatékonyabban tudnak igazodni a kitűzött célokhoz és az üzleti igények változásához. Tágabb értelemben a kifejezés magába foglalja a szoftverfejlesztést, automatizálást, infrastruktúra kialakítást és karbantartást. A DevOps a szoros együttműködés alappillére.

 Milyen problémákra ad hatékony megoldást?

Napjainkban a piaci növekedés és az üzleti igények gyors változásának hatására a legtöbb cégnek különböző problémákkal kell szembenéznie, melyek könnyen és biztonságosan megoldhatóak az új DevOps technológiák és módszerek bevezetésével.

Az alábbi problémák felmerülése esetén a DevOps a legjobb megoldás:

 • Túl sok ideig tartó munkafolyamatok
 • Prioritási problémák
 • Kommunikáció és együttműködés hiánya
 • Erőforrás problémák
 • Betarthatatlan határidők
 • Automatizáció bevezetésének elmaradása
 • Nem megfelelően kialakított infrastruktúra és fejlesztői környezet

A DevOps Életciklus

 

Alkalmazott eszközök és technológiák:

A DevOps sikeressége nem csak az alkalmazott technológiákban és eszközökben rejlik, hanem nagyban megkönnyíti a munkafolyamatokat. Számos eszközzel találkozhatunk, mely segítséget nyújt a megfelelő infrastruktúra kialakításában vagy a folyamatos monitorozás, és üzemeltetés szakaszban.

Programozás

A verziókövetés lehetővé teszi, hogy a fejlesztők együtt dolgozzanak egy adott kódon, ennek hatására a ráfordított idő lerövidül, és a kódok bármikor visszakereshetőek, ellenőrizhetőek, megváltoztathatóak. Az automatizáció hatására a kódok több szerverre is telepíthetőek.

Technológiák: Git, GitLab, GitHub

Felhő Infrastruktúra

A DevOps-ban kulcsfontosságú szerepe van a felhőnek. A felhő az egyik megoldás, amely nemcsak költséghatékony, vagyis csökkenti az üzemeltetési költségeket, de egyre elterjedtebb az IT világban, alkalmazásával csökkenhet az időráfordítás, növeli a sebességet és az agilitást.A projekthez rendelt infrastruktúra felépítését, méretét, biztonsági ellenőrzését, minden elemét, rendelkezésre állás biztosítását automatizált eszközök segítségével menedzselhetjük.

Technológiák: Azure, AWS, OpenStack

Konténerek, fejlesztői környezet

 A konténerek lehetővé teszik, hogy a kódok különböző infrastruktúrákon ugyanúgy működjenek a teszteléstől a rendszer átadásáig. A fejlesztők különböző eszközöket alkalmazhatnak, a konténerek kialakításához, erre leghatékonyabb keretrendszer a Docker, ami a konténerek kiépítésére, futtatására és kezelésére is alkalmas.

Technológiák: Docker, Kubernetes,

Monitoring rendszer

A monitorozás az átadott rendszer megfigyelését, nyomon követését jelenti. A legfontosabb szakasz a DevOps életciklusában, ellenőrzi a teljesítményt, az adatbiztonságot, és így nagyban csökkenti a kockázati tényezők megjelenését. A monitorozás célja, a rendszer stabil fenntartása és a hibák gyors hatékony elhárítása. Bármilyen incindensre a lehető leggyorsabb reagálást teszi lehetővé az adatok összegyűjtésével és gyors előkereshetőségével.

Technológiák: Grafana, Zabbix

Microservices

További hatékonyságnövelést eredményez az operatív és fejlesztési tevékenység számára egyaránt. Probléma mentessé teszi a fel-le skálázódást, több fejlesztési szabadságot biztosít. A kisebb csapatok elegendőek az adott fejlesztéshez, így könnyebbé válik a kommunikáció és együttműködés.Közös terminológiát, valamint a követelményekre, függőségekre és problémákra vonatkozó folyamatokat hoz létre.

6 érv, hogy a DevOps eredményesen fog hatni vállalkozásunkra:

 1. Hatására a rendszer adatbiztonsága megnövekszik, és a stabilitás fenntartható
 2. Az automatizált folyamatok hatására a hibajavításokra szánt idő a töredékére csökken
 3. A fejlesztők, az operatív csapat és a tesztelő csapat együttműködése, elősegíti az vállalkozások számára, hogy jobban reagáljanak a változó piaci körülményekre.
 4. A stabilitás és megbízhatóság hatására, gyorsabb a minőségi termékek piacra jutása
 5. A fejlesztők és az üzemeltetők közösen határozzák meg az elérni kívánt célokat, így közös érdekük a jobb végfelhasználói élmény elérése.
 6. A rövidebb ciklusok megvalósulásával, több idő jut az üzleti igények meghatározására és a tervezésre.

Hogyan mérhető a DevOps hatékonysága?

 

OSSZA MEG A BEJEGYZÉST!

TOVÁBBI POSZTOK

Blog

Identity and Access Management (IAM) #itsec

Az IAM az IT-biztonság alapvető eleme, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy kezeljék és ellenőrizzék az erőforrásaikhoz és adataikhoz való hozzáférést.

Blog

Cloud Security #itsec

A felhőalapú biztonság a felhőben tárolt adatok, alkalmazások és infrastruktúra védelme érdekében bevezetett technológiák, házirendek és vezérlők összességét jelenti. Ahogy egyre több szervezet helyezi át tevékenységét a felhőbe, a felhőalapú biztonság egyre fontosabbá válik.