Túl a DevOps-on: Az adatbiztonság jövője a DevSecOps!

A DevSecOps nem más, mint a DevOps utódja, a devops bevezetésével kialakul a megfelelő infrastruktúra, egy fenntartható és folyamatos monitorozás alatt álló rendszer. De vajon mi felel az adatbiztonságért?

 

A DevSecOps nem más, mint a DevOps utódja, a devops bevezetésével kialakul a megfelelő infrastruktúra, egy fenntartható és folyamatos monitorozás alatt álló rendszer. De vajon mi felel az adatbiztonságért? Ennek a kérdésnek a hatására alakult ki a devsecops módszertan, ami a biztonságot helyezi előtérbe.

Hogyan alakult ki és miért?

A fejlesztőknek és üzemeltetőknek alkalmazkodniuk kellett a környezetek különböző változásához, ahol az eddig alkalmazott biztonsági eszközök, és megoldások már nem voltak használhatóak. Olyan irányelveket kellett meghatározni, amelyekkel a biztonsági rések és emberi tényezők lefedhetőek és a sérülékenység lehetősége minimálisra csökken.

A DevSecOps szemléletmódja biztonság központú az első pillanattól kezdve: tervezéstől egészen az üzemeltetésig. Ez azt jelenti, hogy a biztonság a rendszer követelmények és iránymutatások szerves része: hozzáférés szabályozás, kódolási standardok, hálózati forgalom szűrés, workflow – röviden a teljes DevOps életciklusba.

A biztonsági gyakorlatok általában lassítják a fejlesztő és üzemeltető csapatokat, így a piacra kerülési idő folyamatosan meghosszabbodik, a fejlesztő csapatoknak találniuk kellett egy olyan megoldást, ami felgyorsítja a folyamatokat viszont a kellő adatbiztonsági szintek megmaradnak. Így alakult ki a DevSecOps.

Miben különbözik a DevSecOps a DevOps-tól?

 • A fejlesztők és az üzemeltetők már a tervezés szakaszban felvázolják a biztonsági lépéseket és irányelveket.
 • Biztonság megőrzése mellett is gyorsabb reakciót biztosít az ügyfelek visszajelzéseire.
 • Míg a DevOps csak a kommunikációban törekszik a jó együttműködésre, addig a DevSecOps
  együtt oldja meg a problémákat a közös munka során a csapat részeként.
 • Célja a biztonság elérése és ennek folyamatos megtartása, a gyorsaság mellett
 • Automatizálás, biztonsági eszközök használata
 • Erőforrás és kockázatcsökkentés, nagyobb felelősségvállalás
 • Csökkenti a kódban található sebezhetőségeket.
 • Csökkenti az rendszerek sérülékenységének számos módját
 • Javítja a rendszer stabilitását, elérhetőségét és biztonságát.

A DevSecOps implementáció lépései:

Fejlesztés + üzemeltetés + biztonság

 

Tervezés és biztonsági lépések meghatározása

A DecSecOps leglényegesebb szakasza, a tervezés és a biztonsági lépések lefektetése. Figyelembe kell venni az összes fenyegetettségi lehetőséget, a sérült pontokat a rendszerben. Cél egy olyan rendszer és infrastruktúra kialakítása, ami ellenáll a sérülékenységnek.

Építés, és tesztelés

A DevSecOps gondoskodik arról, hogy az automatizálásnak köszönhetően például a konfiguráláskor, deployolás-kor, buildelés-kor optimálisan integrálja a biztonságot.

Az automatizált biztonsági ellenőrzések beépítésével a fejlesztési ciklus során garantálva van a biztonságos rendszer felépítése. A tesztelés létfontosságú hiszen sokkal egyszerűbb a hibák javítása a folyamatok elején, mint az átadott rendszernél. A kódellenőrzés főleg a kód minőségére és teljesítményére összpontosít, míg a security as code a teljes SDLC alatt garantálja a biztonságot.

Szállítás és telepítés

Tesztelés után, ha a rendszer megfelel a követelményeknek, akkor készen áll a telepítésre.

A megvalósítás általában IaC eszközök segítségével történik, hiszen ezek automatizálják a folyamatot és felgyorsítják a szoftverek kézbesítésének ütemét.
Ha a környezetek standardizáltak, és megfelelnek a biztonsági irányelveknek és egy új környezet kialakítása már a meglévő, részben vagy egészben automatizált eszközökkel történik, akkor a biztonság teljesen a munkafolyamat része.

Mivel az SDLC összes folyamata és az előállított termék is a biztonsági irányelvek szerint működik, és jelentős szerepet kap az automatizálás és monitorozás, akkor már sikeresen meg tudjuk előzni a biztonsági incidenseket, legyen annak a forrása emberi tényező vagy egyéb technikai hiba.

Monitoring és üzemeltetés

A DevSecOps folyamat része a folyamatos megfigyelő eszközök használata.  Biztosítják, a biztonsági rendszerek rendeltetésszerű működését. A telepítés után az alkalmazás továbbra is folyamatos ellenőrzés alatt áll az új fenyegetések azonosítása érdekében.

 

Útmutató a sikeres DevSecOps megvalósításához:

 1. Alkalmazzon modern biztonsági és tesztelési eszközöket
 2. Ne próbálja az összes sérülékenységi lehetőséget a fejlesztés során kiküszöbölni
 3. Először a kritikus sebezhetőségi pontok azonosítása a cél, és utána az eltávolítás.
 4. A hagyományos DAST/SAST eszközök a továbbiakban nem használhatóak.
 5. A fejlesztők a kódíráskor a biztonságot tartsák szem előtt.
 6. Alkalmazzon biztonsági modelleket és implementáljon egyszerű biztonsági eszközöket
 7. A beazonosított sérülékenységi pontokat a fejlesztések elején célszerű kiküszöbölni
 8. Az automatizációs scriptek feleljenek meg a biztonsági követelményeknek
 9. A verziókövetés minden esetben kötelezően legyen használva.
 10. Használjunk változásmentes infrastruktúrát (deploy után semmilyen változás nem fog történni)

OSSZA MEG A BEJEGYZÉST!

TOVÁBBI POSZTOK

Blog

Identity and Access Management (IAM) #itsec

Az IAM az IT-biztonság alapvető eleme, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy kezeljék és ellenőrizzék az erőforrásaikhoz és adataikhoz való hozzáférést.

Blog

Cloud Security #itsec

A felhőalapú biztonság a felhőben tárolt adatok, alkalmazások és infrastruktúra védelme érdekében bevezetett technológiák, házirendek és vezérlők összességét jelenti. Ahogy egyre több szervezet helyezi át tevékenységét a felhőbe, a felhőalapú biztonság egyre fontosabbá válik.