Bérelt vagy egyedi fejlesztésű webshopot válasszunk?

Talán Ön is épp webshopos értékesítés bevezetése előtt áll, és valószínűleg számos kérdése felmerült ezzel kapcsolatban. Egy korábbi blog bejegyzésünkben összefoglaltuk a legfőbb lépéseket, amelyeket végig kell gondolnia webshop indítás előtt. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy eldöntsük, hogy bérelt webshopot, vagy egyedi fejlesztésű webshopot válasszunk. Minden vállalat más, és sok tényező befolyásolja, hogy a bérelt, vagy az egyedi fejlesztésű mellett tegyük le a voksunkat. Ebben a blog posztban szeretnénk segíteni, és bemutatni, hogy mely esetekben érdemes egyiket, vagy épp másikat választani, és melyiknek milyen előnyei és hátrányai lehetnek hosszútávon.

 

Bérelt webshop

Bérelt webshop esetén a szoftver nem lesz a miénk, csupán egy havi, vagy éves díj fejében előfizetünk a szolgáltatásra. Ezeknek a SAAS (Software as a Service) szolgáltatásoknak a jellemzője, hogy bár sok alap funkcióval rendelkeznek, ami egy átlagos webshophoz elegendő lehet, de egyedi fejlesztésekre nincs lehetőségünk benne, és így nem biztos, hogy minden elképzelésünket megtudjuk valósítani benne. Érdemes tehát alaposan végigvennünk a bérelt webshopok előnyeit és hátrányait.

Bérelt webshop előnyei

 • Az egyik legfőbb indok, ami miatt a bérelt webshopokat szokták választani, az a relatív olcsóságuk. Azért relatív olcsóságról beszélhetünk csak, mivel a kezdeti költségek valóban sokkal alacsonyabbak, mint egy egyedi fejlesztés esetén. Azonban ha a kedvező havi díjak az évek során összeadódnak, és webshopunkat hosszú évekig üzemeltetjük, akkor az egyedi fejlesztésű webáruház jobban megérheti anyagilag is.
 • A bérelt webshopok gyakorlatilag rögtön a rendelkezésünkre állnak. Az előfizetést követően a beállítások során bizonyos keretek között személyre tudjuk szabni a webshopunkat, fel tudjuk tölteni termékeinket, és az online értékesítés gyakorlatilag már el is kezdődhet.
 • Ezek a webshopok nem a mi tárhelyünkről futnak, így a havi díjon felül nem kell külön üzemeltetési költséggel számolnunk.
 • A bérelt webáruházak üzemeltetőinek általában profi ügyfélszolgálatuk van, így probléma esetén nagy valószínűséggel gyorsan segítséget kaphatunk valakitől.

Bérelt webshop hátrányai

 • A bérelt webshop soha nem lesz a miénk, mi csupán egy kis kihasított szeletét használjuk a teljes szoftvernek.
 • Talán a legnagyobb hátránya a bérelt webshopoknak, hogy nem tudja kezelni az egyedi igényeket. Egy teljesen átlagos webshophoz tartalmaznak általában funkciókat, illetve különböző sablonokat, amivel az áruház kinézetét kicsit személyre lehet szabni. Azonban ha ezeken felül bármilyen egyedi igényünk lenne, akkor sajnos el kell döntenünk, hogy vagy a bérelt webshop nyújtotta alap funkciókhoz igazodunk, vagy inkább egy egyedi webshopot készíttetünk, ami teljes mértékben cégünk igényeire van szabva.
 • Bár a kezdeti költségek valóban nagyon kedvezőnek tűnhetnek a bérelt webshopoknál, hosszú távon már egyáltalán nem biztos, hogy annyira gazdaságos döntés. Jó esetben egy profi webshop hosszú évekig, akár évtizedekig segítheti online értékesítésünket, így ha a kedvező havi díjakat felszorozzuk, már egyáltalán nem annyira olcsó választás a bérelt webshop. Pláne akkor, ha egy olyan szoftverért fizetünk havonta, ami nem tudja teljes mértékben kiszolgálni minden igényünket.
 • Adatbiztonság tekintetében a bérelt webshopok nem tartoznak a legmegbízhatóbbak közé. Mivel minden online értékesítésünkkel kapcsolatos bizalmas adatunk egy távoli szerveren tárolódik, így semmilyen rálátásunk nincs arra, hogy ezek valóban biztonságban vannak-e.

Milyen esetben válasszunk bérelt webshopot?

 • Amennyiben a lehető legrövidebb idő alatt, kis kezdeti költséggel szeretnénk webshopot indítani.
 • Amennyiben nincsenek extra igényeink, nem törekszünk az egyediségre, és az adott bérelt webshop típus alap funkciói elegendőek számunkra.
 • Viszonylag kevés termékünk van, és mindezek kezelésére nincs szükségünk komplex rendszerre.

Egyedi fejlesztésű webshop

Egyedi fejlesztésű webshop esetén a webáruházat a mi igényeink szerint készítik el, teljesen cégünk értékesítési folyamataira szabják és a mi tulajdonunk lesz. Egyedi fejlesztés esetén is széles választéka van az elérhető keretrendszereknek. A két talán leggyakrabban használt keretrendszer a Laravel és a Magento, melyekkel valóban komplex, minden igényt kiszolgáló webshopokat lehet fejleszteni.

 

Egyedi fejlesztésű webshop előnyei

 • Az egyedi fejlesztésű webshopok legnagyobb előnye, hogy teljesen a mi igényeink szerint készülnek el, és tartalmaznak minden olyan funkciót, amire a mindennapi értékesítésünk során szükségünk lehet. Egyedi fejlesztés esetén a webshop igazodik hozzánk, nem pedig nekünk kell egy kötött rendszerbe belekényszerítenünk munkafolyamatainkat. Mindemellett teljesen személyre szabható a kinézete is, nem meglévő sablonok közül kell választanunk, hanem cégünk arculatához teljes mértékben igazodó webshopot készíthetnek el számunkra.
 • Az egyedi fejlesztésű webshopok jellemzője – amennyiben szakértő emberek készítik -, hogy rendkívül gyorsan és stabilan működnek. Ki szeretne egy olyan webshopban böngészni és vásárolni, ahol az oldalak betöltésére hosszú másodperceket kell várni, vagy a képek nem töltődnek be rendesen? A sikeres webshop üzemeltetéshez elengedhetetlen a stabil és gyors működés.
 • Minden online értékesítés során bizalmas adatokat kell tárolnunk, így rendkívül fontos, hogy webshopunk adatvédelem szempontjából is biztonságosan működjön. Egy egyedi fejlesztésű webshop esetén jóval nagyobb rálátásunk és ráhatásunk lehet a biztonságos működésre, hiszen a webshop vagy a saját, vagy pedig a fejlesztő cég szerverein fut, nem pedig egy távoli szerveren, amit rajtunk kívül még pár ezren használnak.
 • Főleg a Laravel keretrendszerrel készült webshopok jellemzője, hogy képesek sok termék kezelésére, mindezt különösebb lassulás nélkül. Sok termékes webáruházakat mindenképp érdemesebb egyedi fejlesztéssel elkészíteni, hogy ne gátolja meg a sikeres értékesítésünket egy akadozó, lassú oldal.

Egyedi fejlesztésű webshop hátrányai

 • Bár a kezdeti költségek egy egyedi fejlesztés során soknak tűnhetnek, hiszen egy komplexebb webshop fejlesztés akár több millió forintos tétel is lehet, viszont mindez hosszútávon egy kifizetődő befektetés lehet.
 • Egy egyedi webshop fejlesztése időigényes feladat, így a komplexitás függvényében legalább pár hónapot biztosan várnunk kell, amíg használni tudjuk.

Milyen esetben válasszunk egyedi fejlesztésű webshopot?

 • Amennyiben nem elégszünk meg a sablonokkal, és a bérelt webshopok kínálta funkciókon túl egyedi igényeink vannak.
 • Amennyiben egy stabil, megbízható rendszert szeretnénk, mely gördülékennyé tudja tenni online értékesítésünket.
 • Sok termékünk van, melyek kezelésére mindenképp egy stabil és gyors rendszerre van szükségünk, hogy vásárlóinkat minél gyorsabban ki tudjuk szolgálni.
 • Adatbiztonság szempontjából egy megbízható rendszert szeretnénk, mivel szeretnénk elkerülni, hogy adathalászat áldozatai legyünk.
 • Amennyiben hajlandóak vagyunk és módunkban áll nagyobb kezdeti költség mellett ugyan, de egy olyan webshop fejlesztésbe fektetni, mely behozza később az árát.

 

Annak eldöntésére tehát, hogy bérelt vagy egyedi fejlesztésű webshopot válasszunk, sok tényezőt figyelembe kell vennünk. Amennyiben Ön az egyedi fejlesztésű webshop mellett dönt, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkészíthessük a teljesen az Ön igényeire szabott, stabilan és biztonságosan működő webáruházát!

 

 

 

OSSZA MEG A BEJEGYZÉST!

TOVÁBBI POSZTOK

Rendszerüzemeltetés

Túl a DevOps-on: Az adatbiztonság jövője a DevSecOps!

A DevSecOps nem más, mint a DevOps utódja, a devops bevezetésével kialakul a megfelelő infrastruktúra, egy fenntartható és folyamatos monitorozás alatt álló rendszer. De vajon mi felel az adatbiztonságért?